10 Mart 2012 Cumartesi

TV Belgeseli: "Müzikte Bir Deney: Anadolu Rock"



Müzikte Bir Deney, Anadolu Rock

Hagia Sofia and Cisterns

Yapım Tarihi - 2006
Süre : 01:37:00
Formatı : Dijital Video
İletişim - siluetfilm @ gmail.com

Yönetmen - Gökçe Kaan DEMİRKIRAN
Hazırlayan - Gökçe Kaan DEMİRKIRAN
Yapımcı - Gökçe Kaan DEMİRKIRAN
Genel Koordinatörler - Prof. Suat GEZGİN, Prof. Korkut TUNA, Doç Dr. Neşe KARS
Yapım Danışmanı - Cenk DEMİRKIRAN
Kamera - Barış KONBAL, Engin ÜNAL, Hasan YAMAN, Gökhan YAVÇİN, Onur AKYOL, Ümit SARI
Kurgu - Kadir Barış DERİN
Seslendirme - Cenk DEMİRKIRAN
Müzik - Renan BİLEK
Metin Yazarı - Gökçe Kaan DEMİRKIRAN
Metin Editörü - Cenk DEMİRKIRAN
Arşiv Tarama  - Betül Baki, Cenk Demirkıran, Ceren Sezgi Çopur, Deniz Köylü, Elif Türker, Emine Özge Öztürk, Emre Ahmet Seçmen, Engin Gencer, Erkan Demir, Fulya Yenigün, Fisun Yalçınkaya ,Gökçe Kaan Demirkıran, Gökhan Yavçin, Maral Sarılı, Nihan Postacı, Pelin Tanaydın
Post Prodüksiyon - İlkay NİŞANCI



Anadolu Rock belgeseli izleyiciyle buluşuyor...

Yönetmenliğini İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü öğrencisi Gökçe Kaan Demirkıran'ın yaptığı, 60'ların sonunda ve 70'lerin tamamında Türkiye'nin müzik dünyasına damgasını vuran Anadolu Rock Müziği'ni konu alan "Müzikte Bir Deney, Anadolu Rock" adlı belgesel filmin galası bugün gerçekleşecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Stüdyoları'nda hazırlanan belgeselin çekimlerine 2005 Temmuz'unda başlanıldı. 15 aylık bir süreçte tamamlanan "Müzikte Bir Deney, Anadolu Rock" belgeselinde 23 kişiyle röportaj yapıldı, 4 ayrı kütüphane arşivinden yaklaşık 2000 adet fotoğraf tarandı. Filmin özgün müziğini Renan Bilek besteledi, seslendirmesini ise Cenk Demirkıran yaptı.

Gala öncesi ilk özel gösterimi 11 Kasım 2006 tarihinde 7. Uluslararası İzmir Kısa Film Festivali kapsamında yapılan "Müzikte Bir Deney, Anadolu Rock" belgesel filminde Osmanlı'daki batılılaşma hareketlerinin müziğe yansımasından ilk popüler müzik örnekleri olan kantoya, Cumhuriyet devrimiyle gelen tangoya, çok seslendirilmiş halk müziği örneklerine, "caz"a ve "rock'n roll"a uzanılarak Türkiye'nin modernleşme serüvenine müzik penceresinden bakılıyor ve altmışların yerlileşme rüzgarıyla başlayan Anadolu Rock müziğinin oluşma süreci anlatılıyor.

Tematik başlıklardan oluşan film bu başlıklar altında Tülay German'ın "Burçak Tarlası"nı yepyeni bir tarzda yorumlamasıyla açılan yolda Altın Mikrofon Yarışması'nın Anadolu'yu gezmesinden, 60'larda müziğin öncülüğünde ortaya çıkan gençlik hareketlerine, Türkiye'deki genç müzisyen kuşağının bu hareketlerle birlikte gelen underground, psychodelic rock, beat gibi müzik tarzlarından etkilenmesi ve içlerinden geçen rock müziğini, doğalarında var olan Anadolu müziğiyle birleştirmelerine; dönemin siyasi, toplumsal değişimlerinin müziğe etkisine kadar müziği şekillendiren birçok konuya değiniyor.

Belgesel filmde röportaj yapılan isimler ise şöyle : Cahit Berkay, Taner Öngür, Edip Akbayram, Cahit Oben, Aziz Azmet, Ahmet Güvenç, Ahmet Sayman, Ersen, Fuat Güner, Mehmet Soyarslan, Murat Meriç, Gökhan Aya, Münir Tireli, Güven Erkin Erkal, İzzet Öz, Prof. Dr. Kurtuluş Kayalı, Doç. Dr. Ali Ergur, Yrd. Doç. Dr. Aslı Kayhan, Yrd. Doç. Dr. Battal Odabaş, Renan Bilek, Harun Tekin, Cenk Taner ve Nejat Yavaşoğulları




Kaynak
Cenk DEMİRKIRAN


"Müzikte Bir Deney, Anadolu Rock"
Belgeselin galası İstanbul'da yapıldı.

"Müzikte Bir Deney, Anadolu Rock" belgeselinin galası İstanbul'da yapıldı.
Profilo Kültür Merkezi'ndeki galaya, İstanbul Üniversitesi (İÜ) İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Suat Gezgin ile müzik gruplarından temsilciler katıldı.

Yönetmenliğini İÜ Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü son sınıf öğrencisi 21 yaşındaki Gökçe Kaan Demirkıran'ın yaptığı ve çekimlerine 2005 yılının Temmuz ayında başlanan "Müzikte Bir Deney, Anadolu Rock" adlı belgesel film, 15 ayda tamamlandı. 60'ların sonunda ve 70'lerin tamamında Türkiye'nin müzik dünyasına damgasını vuran Anadolu rock müziğini konu alan filmde, 23 kişiyle röportaj yapılarak 4 ayrı kütüphane arşivinden yaklaşık 2 bin fotoğraf tarandı.

Filmde, Osmanlı'daki batılılaşma hareketlerinin müziğe yansımasından ilk popüler müzik örnekleri olan kantoya, Cumhuriyet'in ilanıyla gelen tangoya, çok seslendirilmiş halk müziği örneklerine, caza ve rock'n rolla uzanılarak Türkiye'nin modernleşme serüvenine müzik penceresinden bakılıyor ve 60'ların yerlileşme rüzgarıyla başlayan "Anadolu Rock" müziğinin oluşma süreci anlatılıyor.

Film, yeni yılın Ocak ayından itibaren İstanbul, Konya, Isparta, İzmir, Muğla ve Afyon'da gösterime girecek.



Kaynak
TRT Resmi Web Sitesi, 30.12.2006




MÜZİKTE BİR DENEY, ANADOLU ROCK
Yönetmen - Kaan Demirkıran
Oyuncular - Cahit Berkay, Edip Akbayram, Ersen, Fuat Güner, İzzet Öz, Harun Tekin
Türkiye, 2006
DigiBeta / Renkli ve Siyah-Beyaz / 97’
Türkçe; İngilizce altyazılı

Tematik başlıklardan oluşan bu belgesel, Osmanlı’daki batılılaşma hareketlerinin müziğe yansımasından ilk popüler müzik örnekleri olan kantoya ve cumhuriyet devrimiyle gelen tangoya, caza ve rock’n roll’a kadar uzanıyor. Türkiye’nin modernleşme serüvenine müzik penceresinden bakan film, altmışların yerlileşme rüzgârlarıyla başlayan Anadolu Rock müziğinin oluşma sürecini anlatıyor. Belgeselde ayrıca doksanlı yıllarda karşımıza çıkan rock topluluklarının Anadolu Rock müziğine bakışı, “buralılık” kavramının farklı ifadeleri, “Türkçe sözlü rock olur mu?” tartışmalarının neler kaybettirdiği de nedenleriyle birlikte anlatılıyor.

26. Uluslararası İstanbul Film Festivali, Ulusal Belgesel Film Yarışması. 2007



Kaynak
İstanbul Film Festivali Web Sitesi





İstanbul Üniversitesi (İÜ) İletişim Fakültesi, Batman'da etkinlik düzenliyor. Bugün ve yarın devam edecek etkinliklerde, fakülte stüdyolarında hazırlanan ve yönetmenliğini Gökçe Kaan Demirkıran'ın yaptığı "Müzikte Bir Deney Anadolu Rock" belgeseli gösterilecek.

Belgeselde Anadolu Rock müziğinin doğuşu, ilerleyişi, anlatımı ve bunların toplumsal yansımaları anlatılıyor. Öykünün Batman'la ilişkisi ise şöyle: TPAO Batman Rafinerisi'nde çalışanlardan oluşan TPAO Batman Orkestrası, 1966-1968 yılları arasında Altın Mikrofon Yarışması'nda birinci olmuştu.





"MÜZİKTE BİR DENEY, ANADOLU ROCK" FİLMİ "ALTIN MİKROFON" ÖDÜLLÜ KENT BATMAN'DA...

İstanbul Üniversitesi İletişim fakültesi stüdyolarında hazırlanan ve yönetmenliğini İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Bölümü öğrencisi Gökçe Kaan DEMİRKIRAN'ın yönettiği "Müzikte Bir Deney Anadolu Rock" belgesel filmi 26.Uluslararası İstanbul Film Festivali ve 18. Uluslararası Ankara Film Festivali gösterimlerinin ardından, Ocak ayından itibaren yapılmakta olan Türkiye gösterimler çerçevesinde bugün (19 Nisan) saat: 17:00'de Batman'da gösterilecek.

Yapım danışmanlığını ve seslendirmesini Cenk DEMİRKIRAN'ın yaptığı, müziklerini Renan BİLEK'in bestelediği film Anadolu Rock müziğinin doğuşu, ilerleyişi, anlatımı ve bunların toplumsal yansımalarını geniş biçimde anlatırken bunun yanında ülkemizdeki Rock müziği ve Rock hayatı, 1990'ların başındaki kentli Rock duruşunun Anadolu Rock müziğine ve Anadolu'ya bakışını da alt başlıklar altında aktarıyor.

Film Batman kenti için ayrı bir önem teşkil ediyor

60'lı yıllarda batı enstrümanlarıyla kendi halk ezgilerimizin yorumlanması ilkesiyle yapılan Altın Mikrofon Yarışması'nda Anadolu Pop Müziği'nin ilk örnekleri verilirken TPAO'nun Batman Petrol Rafinerisi'nde çalışan mühendis, işçi ve memurlardan oluşan TPAO Batman Orkestrası 1966, 1967, 1968 yıllarında Altın Mikrofon Yarışması'na katılmış ve 1968'de Moğollar, Haramiler, Erkin Koray gibi isimleri geride bırakarak birinci olmuştur.

Dönemin en önemli müzik grupları içinde sayılan ve bir efsaneye dönüşen TPAO Batman Orkestrası'na belgesel filmin içinde özel bir yer ayrılmıştır. Filmde, bu efsane orkestranın kurucusu Ahmet Sayman ile yapılmış röportaj ve müziklerden örnekler de bulunmaktadır.
 

Hiç yorum yok: